Chef Asma FotoPage

By: chef asma

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  [2]  3  >  >>]    [Archive]
Monday, 23-Mar-2009 06:21 Email | Share | | Bookmark
STEAMED BUTTER CREAM- WEDDING CAKE

duk hias kek.. guna fresh flower
kek & pulut kuning yang siap dihias
pulut kuning yang siap dihias
View all 5 photos...
HI... apakhabar , ok .. ini gambar steamed butter cream yang saya buat pada minggu lepas tempahan dari kawan2 jer... pulut kuning pun ada... simple jer...dalam duk sibuk shooting dan kuliah pun, saya curi2 masa buat.. kalau nak beli buku saya, saya banyak buat dengan penerbit ALAF 21 ( MASAKAN IKAN LAUT, MASAKAN IKAN SUNGAI, MASAKAN BERMADU, MASAKAN BARAT & yang terbaru adalah PUDING )... DENGAN ONE PUBLISHER .. FESTIVE COOKIES .. NAK BELI CUBE CARI KAT KEDAI BAKERY SHOP YE.... OK ... pada 29 hb march 2009 saya ada buat satu bengkel cup cake di KAJANG... berminat .. sila hubungi AZIMAH COOKING CLASS , TEL :013-3430450 @ 019-3885744.. ini jadualnya ye....CUP CAKE & MINIATURE FONDANT CAKE (HAND’S ON)

This miniature fondant cake is specially made as a gift for wedding, special occasion and as a hamper..

1) Process of making fondant , gum paste flower,cup cakes, butter cream, royal icing( demo only ).
2) .Using various cutters to make small flower exp : carnation, chrysanthemum, bluebell , daisy , calla lily , impatience , leaf and various types small flower for decorated a fondant cup cake.
3) Technique of decorating cake using royal icing , butter cream, fondant & gum paste flower.
4) Each participants will be given 10 pcs cup cake to decorated a variety design.
5) Using gum paste to make ribbon and shaping.

• Requirement for the course :- small rolling pin , knife , apron, scissors, and WILTON GUM PASTE FLOWER CUTTER.& WILTON GUM PASTE FLOWER TOOL SET.
• ( LIMETED TO 13 PARTICIPANTS ONLY )


Kalau tak nak join kat KAJANG .. boleh join di BAKE WITH YEN....28/03/2009 Cup Cake Decorations, Flower Basket Chef Asma RM180/-
& Gum Paste Flower
10.30-5pm - Membuat 8 jenis hiasan “cup cake” menggunakan “fondant” dan
(Saturday) krim mentega (Steamed Butter Cream)
ROOM 1 - Membuat bunga kecil menggunakan “gum paste” sesuai untuk hiasan
“cup cake” dan bunga kecil boleh digunakan untuk jualan
- Membuat “Flower Basket Cake” dengan hiasan teknik dwi-warna dan
menghias kek menjadi bakul bunga-bungaan (sesuai untuk hantaran)
- Setiap peserta akan diberi sebiji kek coklat dan 8 biji coklat “cup cake”
Tools Requied:-
* Gum paste flower cutter and tools
* 2 packet ready made gum paste flowers for decorating flower basket
* Hand Towel, Apron, Spatulla & Nozzele 48#,30#
(Limited to 18 Participants Only)
PLEASE REGISTER EARLY !!!


Thursday, 12-Mar-2009 09:00 Email | Share | | Bookmark
RESEPI FAK THONG SANG -KA -YA ( THAI DESSERT ) @ PUMPKIN CUSTARD

bahan- bahannya...
00:00
satukan bahan- bahan.
00:00
tuang santan pekat
00:00
View all 10 photos...
Hi.... salam untuk semua followers ... apakhabar... sory .. tak sempat nak reply email & jawab komen.... bila free .. saya akan reply ye.... terlalu sibuk dengan aktiviti dan demo untuk cooking & baking class.... tak pe... kat sini saya kasi resepi labu kastard.. cube ler... untuk meja pengantin pun cantik.... resepi nie saya dapat masa saya berkerja di Bangkok.. memang original dari sana.... tak de le bau hanyir sangat.... cube ye.... gambar step by step pun saya kasi , mlm tadi baru ambil untuk assigment kat UITM, ... senang jer tue.... ada masa saya selitkan resepi saya..... kalau call saya ... cepat le saya reply... tapi kalau msg tu lambat ckit... maaf ye.... thankz & selamat mencuba .

CHEF ASMA BAKING CLASS
TEL : 012 – 3083750
Email : chefasma@yahoo.com @ http://chefasma.fotopages.com/
http://chefasma.blogspot.com/

FAK THONG SANG- KA –YA ( PUMPKIN CUSTARD )- THAI DESSERT.

BAHAN – BAHAN :

( A ) 4 biji labu ( berat 700 – 800 gm setiap satu biji )

( B ) 150 gm gula melaka
150 gm gula pasir
6 biji telur itik
6 biji telur ayam
3 helai daun pandan
400 ml santan pekat ( guna santan kotak pun tak pe ye... )
1/8 tsp vanillin – tak guna pun tak pe.. untuk hilang bau hanyir telur jer....
( tak nak hanyir buang tali pusat telur ye.... )


CARA- CARA MEMBUAT NYA :

1. Labu dibasuh & dipotong bahagian atasnya & buang biji.
2. Bancuh semua bahan ( B ) , ramas dengan tangan jer... sampai gula hancur.
3. Tapis & masukkan kedalam labu tadi.
4. Tutup permukaan atas dengan foil ( tak nak bagi air terkena atasnya ), tak tutup pun tak pe.. tapi penutup pengukus kena ler lap selalu...
5. Kukus dengan api sederhana selama 45 – 60 minit.. tengok besar mana labu tue...

NOTE : SILA LIHAT STEP BY STEP TUE YE.....



Thursday, 26-Feb-2009 10:38 Email | Share | | Bookmark
CLASS FONDANT KAT LMC SG BULOH

DEMO UNTUK PESERTA
00:00
KEK YANG SIAP DIHIAS
00:00
FONDANT CAKE- SIMPLE JER...
00:00
View all 6 photos...
HAI...nie gambar semasa class kat LMC SG BULOH...dah lupe bila...sape2 nak belajar kat LMC .... sila dapatkan jadual kat sana ye....tel : 03-61403823 ( MANDY ) @ 017-3368428.
Saya pun ada blog ..tapi tak mahir lagi... thanks kak jun ( cup cake kasih ) kerana tolong siapkan blog saya... insyaalah ..saya cuba masukkan gambar dalam blog saya sekali... wassalam... jumpa lagi....


Thursday, 26-Feb-2009 09:56 Email | Share | | Bookmark
JADUAL CLASS CHEF ASMA DI JOHOR BHARU

SALAM SEMUA...

TEMPAT : C Siang Marketing ( M ) .no 24 & 24A , Jln Padi Emas 4/5,Bandar Baru Uda 81200 Johor Bharu .
Tel : 07 -2357669 @ 012 -7727207 ( Sammi Ho ).@ 012 - 3083750 -Chef Asma

CLASS CHEF ASMA ( COOKIES ) 18 APRIL 2009 ( 10.30 AM – 5.00 PM ) – SATURDAY AT JOHOR BHARU. ( FEES :RM 120 )

DEMO :
1. CABANA FANCY COOKIES .
2. SESAME FLOSS COOKIES.
3. PINA COLADA ALMOND COOKIES.
4. NUTELLA SPARKLE CASHEWNUT COOKIES.
5. PUTERI SALJU CORNFLAKES ( PANDAN ).
6. KAASTENGELS HAVERMOUTH COOKIES.
7. CHOCOLATE CHUNCK CRUNCHY.
8. BISKUT PUTERI BANGKOK.
9. ITALIAN CHEESE CRESENTS.
10. TART BUNGA STRAWBERY.

BONUS RESEPI & SAMPLE COOKIES :
1. TART GULUNG BLUEBERY.
2. NESCHINO OATY COOKIES.
3. MOCHA CASABLANCA COOKIES.
4. GREEN PEA COOKIES.
5. BISKUT BUNGA CINA.
6. HAZELNUT RICOTTA .
7. RABBANI NUTS .
8. COCONUT FOREVER COOKIES
9. SEMPERIT MOCHA FANTASY.
10. TART TERATAI.



KEK LAPIS SARAWAK – 19 APRIL 2009 ( SUNDAY ) – 10.30AM – 5.00 PM.
FEES : RM 120.00.
DEMO :

1. KEK LAPIS DUYUNG SARI.
2. KEK LAPIS AYAT – AYAT CINTA.
3. KEK LAPIS BADARSILA.
4. KEK LAPIS CANDY CADBURY.
5. ROLL PYRAMID ( ASSORTED)
6. SARAWAK BENJI ROLL.

BONUS RESEPI & SAMPLE KEK:

1. KEK LAPIS ICE – CREAM
2. KEK LAPIS MUTIARA.
3. KEK KUKUS LUMUT.
4. KEK KUKUS LAPIS PRUNE
5. KEK KUKUS ARAB.

ok... kalau berminat ... hubungi Sammi Ho... kena register dulu ye.... nak tau berapa peserta ... senang cikit saya nak sediakan .... nanti boleh bawa balik bagi anak2 & hubby tengok.... semua resepi nie untuk bisnes raya & buat hamper .... cube ler datang ye... mesti ada kelainan & idea terbaru....



Friday, 13-Feb-2009 01:38 Email | Share | | Bookmark
KURSUS KEK FONDANT

suasana didalam class
ilmu yang dapat dipraktikkan
hasil kreativiti peserta
View all 6 photos...
Hai... apakhabar..... inilah sebahagian gambar dihari pertama pelajar2 saya menghasilkan kek fondant.... cantik kan..... kebanyakan yang datang memang tak berapa pandai... tapi.... ada juga yang dah mahir... cuma datang nak tambah kan ilmu....tak pe.... BAGUS.... Alhamdullilah , kebanyakan pelajar saya dapat membuatnya apabila saya melihat sendiri hasil2 sentuhan pelajar saya didalam blognya.... jika datang ke class saya , banyak tips yang saya bagi... nak cerita dalam ni panjang lebar pula... inilah hasil nya.... pelbagai teknik yang diajar... nanti saya masukkan gambar2 banyak lagi sepanjang aktiviti clas saya.... gambar ini semasa class saya di BAKE WITH YEN PUCHONG. ( dah lupe bila... banyak sangat class )... nak tau detail email atau call saya ye... no.. dah saya bagi kat bawah tue.... chefasma@yahoo.com ....tel 012-3083750.... dibulan march saya akan buat banyak kursus di bake with yen puchong. LMC sg buloh , BAGUS ( all outlet ) . Yummy Bangi. Johor & Singapore.... thank you ...jumpa lagi....


[<<  <  1  [2]  3  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net