Chef Asma FotoPage

By: chef asma

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 12-Mar-2009 09:00 Email | Share | Bookmark
RESEPI FAK THONG SANG -KA -YA ( THAI DESSERT ) @ PUMPKIN CUSTARD

bahan- bahannya...
00:00
satukan bahan- bahan.
00:00
tuang santan pekat
00:00
ramas dengan tangan ,jgn guna whisk... tak jadi tau....
00:00
tuang dalam labu
00:00
letak dalm pengukus
00:00
tutup dengan foil
00:00
kukus sehingga masak
00:00
labu dah masak, simpan dalam chiller sebelum potong
00:00
dah siap potong.. hidang jer... makan ler...sedap dimakan sejuk
00:00
Hi.... salam untuk semua followers ... apakhabar... sory .. tak sempat nak reply email & jawab komen.... bila free .. saya akan reply ye.... terlalu sibuk dengan aktiviti dan demo untuk cooking & baking class.... tak pe... kat sini saya kasi resepi labu kastard.. cube ler... untuk meja pengantin pun cantik.... resepi nie saya dapat masa saya berkerja di Bangkok.. memang original dari sana.... tak de le bau hanyir sangat.... cube ye.... gambar step by step pun saya kasi , mlm tadi baru ambil untuk assigment kat UITM, ... senang jer tue.... ada masa saya selitkan resepi saya..... kalau call saya ... cepat le saya reply... tapi kalau msg tu lambat ckit... maaf ye.... thankz & selamat mencuba .

CHEF ASMA BAKING CLASS
TEL : 012 – 3083750
Email : chefasma@yahoo.com @ http://chefasma.fotopages.com/
http://chefasma.blogspot.com/

FAK THONG SANG- KA –YA ( PUMPKIN CUSTARD )- THAI DESSERT.

BAHAN – BAHAN :

( A ) 4 biji labu ( berat 700 – 800 gm setiap satu biji )

( B ) 150 gm gula melaka
150 gm gula pasir
6 biji telur itik
6 biji telur ayam
3 helai daun pandan
400 ml santan pekat ( guna santan kotak pun tak pe ye... )
1/8 tsp vanillin – tak guna pun tak pe.. untuk hilang bau hanyir telur jer....
( tak nak hanyir buang tali pusat telur ye.... )


CARA- CARA MEMBUAT NYA :

1. Labu dibasuh & dipotong bahagian atasnya & buang biji.
2. Bancuh semua bahan ( B ) , ramas dengan tangan jer... sampai gula hancur.
3. Tapis & masukkan kedalam labu tadi.
4. Tutup permukaan atas dengan foil ( tak nak bagi air terkena atasnya ), tak tutup pun tak pe.. tapi penutup pengukus kena ler lap selalu...
5. Kukus dengan api sederhana selama 45 – 60 minit.. tengok besar mana labu tue...

NOTE : SILA LIHAT STEP BY STEP TUE YE.....



View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net